Νεα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

http://thepae.ppp.uoa.gr/enhmerw8eite-gia-to-programma-metaptyxiakon-spoydon/prokhry3eis-kai-epilogi-foithton-trion.html?fbclid=IwAR2QIhV0Rlacsfh-GuIJp7dopz9ZCRUhCzPAO4YBo3gfNEIGZCSq8KCmuzU_aem_AUFgIta97C3tJEBrEhg6zQOjDtLMK9fWIH3ig2D6MH8jlIIdcm2y0AFPTbqT8MT64aU


 

Νέος Κύκλος Σεμιναρίου-Εποπτείας Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Έναρξη: Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, 19:00 μ.μ.- 21:00 μ.μ.
Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-9370810

 

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 η πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, πρόκειται να συμμετάσχει με προσκεκλημένη ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Quality of life in people with intellectual disabilities including autism: advances in practice and research”, που θα διεξαχθεί στις 19-20 Μαΐου 2023 από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο τίτλος της εισήγησης είναι:

«A systemic behavior-analytic parent training intervention to improve the quality of life of families with children with autism spectrum disorder.»

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου παραπέμπουμε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.uom.gr/13611-international-conference-quality-of-life-in-people-with-intellectual-disabilities-including-autism-advances-in-practice-and-research


 


 

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 η πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς , καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά και ο Δρ. Αναστάσιος Ασβεστάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πρόκειται να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Μαΐου 2023, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο τίτλος της εισήγησης τους είναι:

«Μια Συστημική Πρόταση για τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας των Νέων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»

 Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου παραπέμπουμε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://eoppep.events.net.gr/simvouleftiki-stadiodromias/


 


 

Παραθέτουμε το link με το video του Ιδρύματος Ωνάση, που αναδεικνύει το έργο 

του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, μία ημέρα τόσο σημαντική για όλα τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

https://www.onassis.org/el/news/the-onassis-foundation-is-supporting-the-operation-of-the-laboratory-for-special-education-and-family-counseling-at-the-nkua-across-2022-2024


 

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς( Ι.Σ.Α.Σ.) καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, καθώς και συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ. συμμετείχαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και Εφήβους, που πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαρτίου 2023, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Προσκεκλημένο Συμπόσιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις σε Καίριους Τομείς για τη Θεραπεία Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος υπό το Πρίσμα της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς» με προέδρους την κ. Γενά και την κ. Τσιρέμπολου και συζητήτρια την κ. Παπούδη.

Ομιλία: Γενά, Α. «Μετάβαση από την Ανάλυση της Συμπεριφοράς στη Συστημική Ανάλυση της Συμπεριφοράς ως Παρέμβαση Επιλογής για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»

 


 

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, καθώς και συνεργάτες του Εργαστηρίου, πρόκειται να συμμετάσχουν 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και Εφήβους, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Μαρτίου 2023, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Προσκεκλημένη ομιλία: Γενά, Α. «Μετάβαση από την Ανάλυση της Συμπεριφοράς στη Συστημική Ανάλυση της Συμπεριφοράς ως Παρέμβαση Επιλογής για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»
Προσκεκλημένο Συμπόσιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις σε Καίριους Τομείς για τη Θεραπεία Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος υπό το Πρίσμα της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς» με προέδρους την κ. Γενά και την κ. Τσιρέμπολου και συζητήτρια την κ. Παπούδη.
Περισσότερες πληροφορίες ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023,  πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς(Ι.Σ.Α.Σ.) με παρόντες την πρόεδρο κυρία Αγγελική Γενά και τους συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ. καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.


 

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 7:00 μ.μ., η πρόεδρος του Δ.Σ του Ι.Σ.Α.Σ,καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά ,πρόκειται να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο Webinar, που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το περιοδικό Taλκ, με τίτλο «Πώς να τα βγάλω πέρα με τον αυτισμό;», το οποίο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς παιδαγωγούς.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Webinar ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

shorturl.at/jAGIN


 

Νέος Κύκλος Σεμιναρίου-Εποπτείας Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. 

Έναρξη: Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, 19:00μ.μ-21:00μ.μ.

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 2109370810


 


 

Οι  συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ και απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. ΘΕΠΑΕ – Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή, συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας, που διεξήχθη στις 10-13 Νοεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Παραθέτουμε τον τίτλο του συμποσίου και τους ομιλητές:

Συμπόσιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εκπαίδευσης παιδιών με ΔΑΦ» με οργανωτή τον κ. Γαλάνη και συζητήτρια την κ. Τσιρέμπολου, στο οποίο παρουσίασαν τις ερευνητικές τους εργασίες οι Γιαννάτος Σ., Μπασδέκη Δ., Ναβροζίδου Ε., και Χουσιάδα Β.

 

 

 

 


 

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, καθώς και
συνεργάτες, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι εισηγητές στο 18ο Πανελλήνιο
Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που
πραγματοποιήθηκε στις 5-9 Οκτωβρίου 2022 στην Αθήνα.
Παραθέτουμε τους τίτλους των εισηγήσεων κ τους ομιλητές:

“Θεραπευτική σχέση και συναισθηματικός δεσμός – Αξιοποίησή του στη
διαχείριση των αντιστάσεων με παιδιά με ΔΑΦ και ενήλικες”
με συγγραφείς τις Γενά, Α., Γιωτσίδη, Β.,  Μπαφίτη, Τ., & Στεφανάκη, Α.

Συμπόσιο με τίτλο: ” Συστηματική διερεύνηση της σύναψης δεσμού και
θεραπευτικής σχέσης σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος” με
οργανώτρια την κ. Τσιρέμπολου και συζητήτρια την κ. Γενά, στο οποίο
παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους οι Στεφανάκη Α., Σαμπάγ Κ.
Α., και Μπέρτου Α.

“Εκπαίδευση παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε
προηγμένες δεξιότητες Θεωρίας   του Νου και άλλες πραγματολογικές
πτυχές του λόγου”

 

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!

 


 

Την Πέμπτη 14/7/2022 πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση με τους συνεργάτες/τιδες του ΙΣΑΣ και ομιλήτριες την κ. Γενά και την κ. Μπέρτου.

Η εισήγηση της κ. Γενά αφορούσε στις “Σύγχρονες τάσεις στην Ανάλυση της Συμπεριφοράς και της Ψυχιατρικής σε ό,τι αφορά την έγκαιρη παρέμβαση”, βασιζόμενη στα δύο πρόσφατα συνέδρια στα οποία συμμετείχε, ενώ η εισήγηση της κ. Μπέρτου εστιάστηκε στην “Εκπαίδευση προσωπικού σε τεχνικές της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς και σε δεξιότητες θεραπευτικής σχέσης”  – έρευνα πεδίου που διεξήχθη στο ΙΣΑΣ και αποτέλεσε μέρος της διπλωματικής της εργασίας.

Ήταν μια πολύ ζεστή συνάντηση, με το σύνολο των συνεργατών του ΙΣΑΣ και τα μέλη του Δ.Σ. παρόντα!.


 

Σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή συνάντηση των
Θεραπευτών που διοργανώνεται από το Ι.Σ.Α.Σ. Θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που
αφορούν σε θέματα καίριας σημασίας για τα παιδιά μας, ανοίγοντας δρόμο για συζήτηση και νέες
προοπτικές. Αλλά και ένα χαλαρό κλείσιμο της χρονιάς για να αποχαιρετιστούμε για το καλοκαίρι.
Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.


Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπουζιάνη (Οδός: Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη-Πλησίον
Μετρό Αγ. Ιωάννη), Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 19.00 μ. μ. – 21.00 μ.μ.


 

Η Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ. κ. Αγγελική Γενά, συμμετείχε με εισήγηση στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (World Psychiatric Association) “Thematic Congress on Early Intervention in Psychiatry across the Life Span”, που πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα.


 

Η Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ. κ. Αγγελική Γενά, πρόκειται να συμμετάσχει με εισήγηση στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (World Psychiatric Association) “Thematic Congress on Early Intervention in Psychiatry across the Life Span”, που θα πραγματοποιείται στις 23-25 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα. Στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχει με εισήγηση και η Επιστημονική Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της οικογένειας Δρ. Εριφύλλη Τσιρέμπολου καθώς και η απόφοιτη του Μεταπτυχιακού ΘΕΠΑΕ – Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή, κ. Δέσποινα Ιορδανίδου.
Οι τίτλοι των εισηγήσεων είναι:
“Teaching pragmatic language skills in a school-age boy with Autism Spectrum Disorder (ASD)”
με συγγραφείς τις Gena, A., Tsirempolou, E., Navrozidou, E., & Georgiopoulou, K.
“Training a school-age boy with ASD in Verbal and Visuospatial Working Memory and in Cognitive Flexibility: A Behavioral-Analytic Intervention” με συγγραφείς τις Gena, A., Basdeki, D. & Tsirempolou, E.
“Treating overselectivity in children with Autism Spectrum Disorder and Intellectual Disability through a behavior-analytic intervention” με συγγραφείς τους Gena, A., Iordanidou, D., Galanis, P., & Tsirempolou, E.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Νέος Κύκλος Σεμιναρίου-Εποπτείας Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
Έναρξη: Τρίτη 28/6/2022, 7μμ.-9μμ.
Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810

 

Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ κ.. Αγγελική Γενά και η συνεργάτης κ. Εύα Κόλλια συμμετείχαν στο 48ο παγκόσμιο συνέδριο της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (https://www.abainternational.org/welcome.aspx)  που διεξήχθη στη Βοστώνη των Η.Π.Α.  με αναρτημένες εργασίες. Οι τίτλοι των εργασιών ήταν “Boarding Pass to Autism”. An Innovative Research for Desensitizing Children with ASD to Air Travel.  και “A Long-Term Group Psychoeducation Therapeutic Program for Parents of Children with ASD: Benefits to the Family as a System” αντίστοιχα. 

 Η κ. Γενά με τον Dr. Heward και τον Dr. Birkman
Η κ. Γενά με την αναρτημένη εργασία της
Η κ. Κόλλια με την αναρτημένη εργασία της

 


 

‘Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, πρόκειται να συμμετάσχει με εισήγηση στο 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα-Σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμοί» το οποίο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 13-15 Μαΐου 2022. Ο τίτλος της εισήγησης είναι: “Προκλήσεις και Πρακτικές της Συμπερίληψης στο Συγκείμενο της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα”.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος, μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις σύγχρονες προκλήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες του συνεδρίου ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://conf2022.ptde.uoi.gr/

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.Σ. και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αγγελική Γενά, ορίστηκε μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 30246/30-03-2022 Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών με θέμα «Συγκρότηση Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης», η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1637/τ.Β΄/2022) και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ ΨΞΑΡ46ΜΤΛΚ-Β7Β.

Η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αγγελική Γενά ορίστηκε μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης – Hub ΕΚΠΑ (uoa.gr)

Προβολή Ανακοίνωσης (uoa.gr)

 


 


 

ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
   Από τις 02/02/2022 στο Εργαστήριο έχει ξεκινήσει η παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών σε παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές ή/και Μαθησιακές Δυσκολίες, μετά από 2 μήνες συστηματικών αξιολογήσεων με σταθμισμένες κλίμακες, ερωτηματολόγια, λήψης ιστορικού και άμεσης παρατήρησης και αξιολόγησης των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους, προκειμένου να συνταχθεί αναλυτικό πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης. Εκτός από θεραπεία στα ίδια τα παιδιά, παρέχεται και εκπαίδευση και συμβουλευτική γονέων, ώστε να καλυφθούν συστημικά οι ανάγκες της οικογένειας. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ερευνητικό έργο, προκειμένου να διερευνηθεί αναλυτικά και συστηματικά η αποτελεσματικότητα του μοντέλου της Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς. Έχουν ήδη αξιολογηθεί 14 παιδιά και έχουν ξεκινήσει παρέμβαση 4. Παρέχεται εποπτεία των θεραπευτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη εξέλιξή τους στον θεραπευτικό ρόλο. Για το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται περαιτέρω εκπαίδευση των θεραπευτών σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από τις ΗΠΑ που πρωτοπορούν στις εφαρμογές νέων μοντέλων παρέμβασης για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Σας κοινοποιούμε το σχετικό link του εργαστηρίου: https://www.facebook.com/104415625576288/posts/107943935223457/

 

”Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, πρόκειται να συμμετάσχει με εισήγηση στο 25th International Symposium on Theoretical and Applied Linguistics που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος της εισήγησης είναι: “Syntactic properties in parental linguistic input of a Greek-speaking child with ASD: Results from a naturalistic intervention approach” με συγγραφείς τις: Κυρίτση, Στεφανάκη, Γενά & Βαρλοκώστα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.new.enl.auth.gr/istal25/


 

Το Σάββατο 2 /4/2022 η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά, πρόκειται να συμμετάσχει με εισήγηση στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα ‘’ Διαταραχές  Φάσματος  Αυτισμού: Από την Αξιολόγηση στην Παρέμβαση ‘’, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Ο τίτλος της εισήγησης είναι: ‘’Θεραπευτική και Παιδαγωγική Αντιμετώπιση του Παιδιού με ΔΑΦ υπό το Πρίσμα της Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς’’.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθούν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.uom.gr/11480-ep-synedrio-diataraxes-fasmatos-aytismoy-apo-thn-aksiologhsh-sthn-parembash


 

Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, σε προσκεκλημένο τραπέζι με τον ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, την παιδονευρολόγο κ. Σκουτέλη, τον παιδοψυχίατρο κ. Παπακωνσταντίνου & την ψυχολόγο κ. Σταυρίδου.


 

 

 

Την Παρασκευή 4/3/2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο forum, με συμμετοχή Ευρωπαίων εταίρων, του Δικτύου με θέμα: «Πρώιμη παρέμβαση στην Ελλάδα».

 

 

 

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος το Ι.Σ.Α.Σ.. «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» αριθμεί 14 μέλη – παρόχους υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδρύθηκε με στόχο τη συνεργασία αυτών των φορέων ώστε από κοινού να προωθούν επιστημονικές και αλλες δράσεις που αποσκοπούν σε βέλτιστες παρεμβάσεις, στην προαγωγή των δικαιωμάτων, στην πρόληψη, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην αγορά εργασίας Ατόμων με Αναπηρία. Επιμέρους στόχοι αποτελούν η δημιουργία πλαισίου διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων περί βέλτιστων επιστημονικών προσεγγίσεων, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προώθηση καίριων ζητημάτων προβληματισμού των ΑμεΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. δημιουργία νέων δομών διαβίωσης).

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» βρίσκεται σε λειτουργική σύνδεση με το European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), με σκοπό το συντονισμό των εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων και των πολιτικών αποκατάστασης των ΑμεΑ.


 

 

                                                                                                                                                                                          

Σημαντική πρωτοβουλία, όπως πάντα από το Σύλλογο της Λάρισας!

 

 

Σας κοινοποιούμε την πρόσκληση για την διαδικτυακή παρουσίαση  του έργου «ΔικαίωμΑ: Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά», καθώς και πληροφορίες για το έργο και τη συμμετοχή σας.

 

 

 

 

 

 


 


Παρουσίαση του προγράμματος «Boarding Pass στον Αυτισμό» στην εκπομπή  του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω απ’ όλα»

Το Σάββατο 18/12/2021 μεταξύ 12μμ-1μμ, η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, κλινική Ψυχολόγος και καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο ΕΚΠΑ, Αγγελική Γενά και η κ. Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, θα παρουσιάσουν στην εκπομπή  του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω απ’ όλα» με την Φωτεινή Γεωργίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό».


WEBINAR | BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, ένα ακόμα webinar, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ”, με στόχο τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού της ευρύτερης αεροδρομικής κοινότητας πάνω σε θέματα που άπτονται του αυτισμού.
Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο ΕΚΠΑ, Αγγελική Γενά, συμμετέχει ως ομιλήτρια.

Σε συνεργασία με την ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.


Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για γονείς παιδιών με αυτισμό ή/και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές με θέμα: “Εφηβεία: Προκλήσεις και Προσανατολισμοί για άτομα με Αναπηρία ή/και Ειδικές Ανάγκες”. Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ κα Αγγελική Γενά, συμμετείχαν με τις εισηγήσεις του ο Δρ. Αναστάσιος Ασβεστάς, ο οποίος μίλησε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τον αυτοπροσδιορισμό των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και ο Δρ. Γεώργιος Γκόγκος ο οποίος παρουσίασε το ερευνητικό του έργο που αφορά στην σεξουαλική εκπαίδευση των ατόμων με ΔΑΦ.

Φωτογραφίες:

 

Αποσπάσματα ομιλιών:


Σήμερα, 6/12/2021, η πρόεδρος του ΙΣΑΣ και καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο ΕΚΠΑ, Αγγελική Γενά θα συμμετάσχει ως προεδρεύουσα σε μια από τις ενότητες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” που περιλαμβάνει την παρουσίαση ταινιών για την αναπηρία.


BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Αναρτήθηκε μια ακόμα ενδιαφέρουσα δράση του Ιδρύματος Ωνάση, το διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) «BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ».

Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο ΕΚΠΑ, Αγγελική Γενά θα συμμετέχει ως ομιλήτρια.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Δευτέρα 22/11/2021 (12-3μμ.)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προσωπικό της ευρύτερης αεροδρομικής κοινότητας

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Διοργανώνεται, μεταξύ 3-10 Δεκεμβρίου, το 4ο Διεθνούς Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” που περιλαμβάνει την παρουσίαση ταινιών για την αναπηρία. Οι ταινίες αυτές συνοδεύονται από συζητήσεις επιστημόνων και γονέων που τοποθετούνται επ’ αυτών. Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, καθ. Αγγελική Γενά έχει τη χαρά να συμμετάσχει και φέτος ως προεδρεύουσα σε μία από τις ενότητες.

Παραθέτουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ και το πρόγραμμα των προβολών. 

 1. https://rodi.uom.gr/programma

 2. https://rodi.uom.gr/nea/1091-anakoinosh-programmatos

 3. https://rodi.uom.gr/nea/1090-odhgies-diadiktyakhs-parakoloythhshs

 4. https://rodi.uom.gr/nea/1087-press-kit


Με χαρά σας κοινοποιούμε μια ακόμα εκδήλωση για γονείς παιδιών με αυτισμό ή/και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ 10 ΔΕΚ 2021


Ακόμη μια χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση οργανώνει το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον Αυτισμό».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το σύνδεσμο: https://www.onassis.org/…/music-loves-autism-for-families


Αναρτήθηκαν οι παρουσιάσεις δύο επιστημονικών συνεργατών του ΙΣΑΣ, κ. Α. Ασβεστά και κ. Θ. Παπακώστα, καθώς και αποσπάσματα κάποιων εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο In-Service Training στις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

1_ASVESTAS_Career_Counseling_ASD

 

Α. Παπακώστας_ΙΣΑΣ_2021

 

ΝΑΒΡΟΖΙΔΟΥ

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ1 ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ2

ΑΣΒΕΣΤΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ1 ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ2

ΣΑΜΠΑΓ1 ΣΑΜΠΑΓ2


Για μια ακόμα χρονιά, διοργανώνεται στο ΙΣΑΣ το In-Service Training με σκοπό την ενημέρωση και την συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού του ΙΣΑΣ.

Παρά τον κόπο που καταβάλλεται για την οργάνωση μιας τέτοιας εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επωφελές για όλους μας, ώστε να ξεκινήσουμε την ακαδημαϊκή χρονιά με ενδιαφέρουσες ιδέες που θα έχουν εφαρμογή στο θεραπευτικό και παιδαγωγικό μας έργο.

ΑΦΙΣΑ IN SERVICE 2021 Πρόγραμμα InService

Πρόσκληση σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την προσχολική αγωγή στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/7 στις 18:30.

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.


Νέος Κύκλος Σεμιναρίου-Εποπτείας Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Έναρξη: Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, 7μμ-9μμ. 

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.

ΑΦΙΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ 2021

Στο site του ΠΜΣ “Θεωρία, πράξη και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου” έχει αναρτηθεί η προκήρυξη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΠαιΤΔΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, μεταξύ των οποίων είναι και της Ειδικής Αγωγής. Στα Έγγραφα έχει αναρτηθεί η προκήρυξη και η αίτηση. Για να επισκεφτείτε το site του ΠΜΣ ακολουθήστε το σύνδεσμο:

http://thepae.ppp.uoa.gr/


Το 47ο Συνέδριο του Association for Behavior Analysis International θα πραγματοποιηθεί στις 27-31 Μαΐου 2021.

 

Η πρόεδρος τους ΙΣΑΣ, κ. Αγγελική Γενά (Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ) είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στο συνέδριο.

Η ομιλία της φέρει τον τίτλο “Systemic Behavior Analysis: A Therapeutic Approach for Optimizing Best Practices for Children With Autism Spectrum Disorder and Their Families”. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο πατήστε εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με την ομιλία (online) της κ. Αγγελικής Γενά πατήστε εδώ. 

 


Δύο ακόμα ενδιαφέρουσες συνεργασίες του Ι.Σ.Α.Σ. με το Ίδρυμα Ωνάση!

Η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ., κ. Αγγελική Γενά (Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ) συμμετείχε ως ομιλήτρια στα Online εργαστήρια με τίτλο “ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ” που διεξήχθησαν στις 7/4/2021 για την Κύπρο και 14/4/2021 για την Ελλάδα.

Στόχος η ευαισθητοποίηση της ελληνικής & δημοτικής αστυνομίας και της αστυνομίας Κύπρου στην αντιμετώπιση των δυσκολιών των ατόμων με ΔΑΦ και των συνοδών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Τραγούδια και μελωδίες για παιδιά με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού φάσματος, γονείς, παιδαγωγούς & φίλους από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γκανάς δημιούργησαν μια σειρά τραγουδιών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ιδρύματος Ωνάση «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ». Για να ακούσετε το ψηφιακό υλικό πατήστε εδώ.

 


Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑΣ κ. Αγγελική Γενά είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Αυτισμό που οργανώνεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου.
Ο τίτλος της ομιλίας της είναι, “Teaching Parents to Teach Young Children with Autism Spectrum Disorder in a Naturalistic, Behavior-Analytic Context”, την οποία συνυπογράφει με την κ. Κατερίνα Δροσινού.

 


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σας παραπέμπουμε στα ακόλουθα links που με πολλή ευαισθησία και ενδιαφέρον αγκαλιάζουν τα θέματα  του αυτισμού:

 1. Για ενημέρωση ατόμων με ΔΑΦ για τον κορωνοϊό – διαθέσιμο υλικό με κοινωνικές ιστορίες προς λήψη σε pdf πατήστε εδώ

 2. Για θέματα απευαισθητοποίησης, όπως εξοικείωση με τη διαδικασία ιατρικών εξετάσεων «Στην καρδιά του Αυτισμού» – διαθέσιμο ψηφιακό υλικό πατήστε εδώ  

και ταξίδι με το αεροπλάνο «Boarding Pass στον Αυτισμό» – διαθέσιμο υλικό με κοινωνικές ιστορίες για θεραπευτές και γονείς και ενημερωτικό έντυπο για ταξιδευτές σε pdf πατήστε εδώ

 1. Για ενήλικες στο Φάσμα του Αυτισμού. Οδηγός αυτό-υποστήριξης πατήστε εδώ 

 2.  Για ενημέρωση της ελληνικής και δημοτικής αστυνομίας σχετικά με τη ΔΑΦ πατήστε εδώ 


Σας παραθέτουμε μια έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το στρες. Είναι πολύ ενδιαφέρον και υλικό μπορούμε να αξιοποιήσουμε στα παιδιά που υποστηρίζουμε!

Οδηγός στρες

Αναρτούμε ένα σύντομο και χρήσιμο Οδηγό Επιτυχίας για τη στήριξη των μαθητών που δίνουν Εξετάσεις στην περίοδο του Covid-19.

Σύνταξη: Άρτεμις Κ. Τσίτσικα (Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)) και Ευθαλία Τζίλα (Παιδοψυχίατρος-MSc, Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ).

ΕπιτυχίαςγιατιςΠανελλαδικέςΕξετάσειςστιςημέρεςCovid-19 (1)

Παρακάτω θα βρείτε διαθέσιμο έναν πολύτιμο οδηγό αυτο-υποστήριξης για ενήλικες στο Φάσμα του Αυτισμού, τον οποίο έχει επιμεληθεί επιστημονικά ο κ. Νότας, Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ειδικής Θεραπευτικής Μονάδας Αυτιστικών (Ε.Θ.Μ.Α.) παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Βιβλίο αυτο-υποστήριξης για ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού - The National Autistic Society (1)


Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτική περιγραφή του WEBINAR: Κορωνοϊός και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος που πραγματοποιήθηκε στις 24/2/2021 από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το ΙΣΑΣ.

Μπορείτε, ακόμα να έχετε πρόσβαση σε ενδιαφέρον υλικό (pdf) με θεματικές:

 1. Τι χρειάζεται να ξέρω για τον Κορωνοϊό
 2. Τι χρειάζεται να κάνω για να προστατευτώ από τον Κορωνοϊό
 3. Τι χρειάζεται να κάνω αν κολλήσω Κορωνοϊό

Η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ., Κλινική Ψυχολόγος και καθ. Ειδικής Αγωγής, Αγγελική Γενά ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια που οργανώνονται ετησίως για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος – το 15η Ετήσιο Συνέδριο για τον Αυτισμό της επιστημονικής εταιρείας που εδρεύει στις ΗΠΑ, Association for Behavior Analysis International.

Η εισήγηση της κ. Γενά είχε τον τίτλο “Defining and Assessing the “Therapeutic Relationship” as a Means of Optimizing Staff Training Practices from a Behavior Analytic Perspective” και πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2021.


Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνεργασία του Ι.Σ.Α.Σ. με το Ίδρυμα Ωνάσση!

WEBINAR: Κορωνοϊός και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Ημερομηνία διεξαγωγής: 24/2/2021 (online)

Στο Πλαίσιο του προγράμματος: “ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ”.  Συμμετέχουν: η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ., κ. Αγγελική Γενά (Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ), η ταμίας μας κ. Κατερίνα Δροσινού (Ειδική Παιδαγωγός) και οι επόπτριές μας, κ. Μάρα Μπαρδουνιώτη (Ψυχολόγος) και Φαίδρα Ταμπούρογλου (Φιλόλογος)

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή (ΔΩΡΕΑΝ) πατήστε εδώ.


Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.


Ένα ωραίο βίντεο που περιγράφει την έννοια της Ενσυναίσθησης!


Πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο της προέδρου του ΙΣΑΣ Αγγελικής Γενά και των συνεργατών, Εύας Κόλλια και Εριφύλλης Τσιρέμπολου, στο Ελληνικό Περιοδικό Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας (τεύχος 8ο) με τίτλο “Encouraging the efforts of the Family System: A Psychoeducational therapeutic intervention for parents of children with Autism Spectrum Disorder (ASD)”.Πατώντας εδώ θα μεταφερθείτε σε μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με πολύ καλές δυνατότητες για κατασκευή online ασκήσεων/δραστηριοτήτων. Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμο ειδικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μαθησιακά προβλήματα, αλλά και ως ένας εναλλακτικός τρόπος εξάσκησης στα δια ζώσης. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του! 


Στο Περί Ειδικής Αγωγής μπορείτε να βρείτε χρήσιμο Υλικό από το Προσβάσιμο που μπορεί να σας ενδιαφέρει. 

Υπάρχουν συγκεντρωμένες 44 δωρεάν Κοινωνικές Ιστορίες και Οδηγός Εκπαιδευτικού. 


Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια Αγγελική Γενά, είναι προσκεκλημένη στο 3ο Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” [Reflection Of Disability Festival(R.ο.Di.)] για να σχολιάσει ταινίες που αφορούν στην αναπηρία. 


Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια Αγγελική Γενά, συμμετέχει ως μέλος στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αντικείμενο της Ομάδας ο καθορισμός του περιεχομένου του προγράμματος λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών. Μπορείτε να δείτε περισσότερα πατώντας εδώ

Σας παραθέτουμε το βίντεο από το Ι΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής που πραγματοποιηθεί στις 21-22 Νοεμβρίου του 2020, όπου ήταν προσκεκλημένη ως ομιλήτρια η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια Αγγελική Γενά.

Προς διευκόλυνσή σας, εμφανίζεται από 10:52 έως 33:12 λεπτά του βίντεο.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/SgVEzt0uJOE” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, καθηγήτρια Αγγελική Γενά, είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Ι΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Νοεμβρίου του 2020

Πρόγραμμα Συνεδρίου:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 2020

Η πρόεδρος του ΙΣΑΣ, Αγγελική Γενά, συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και το Παν/μιο Δυτικής Αττικής με Θέμα: «Το Σχολείο της Συμπερίληψης: Πραγματικότητα και Προοπτικές» στις 6-7 Νοεμβρίου, 2020:


Το Ι.Σ.Α.Σ. μέλος του ΔΙΚΤΎΟΥ

Το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» (“THE NETWORK OF SERVICE PROVIDERS FOR PERSONS WITH DISABILITIES”), με τον διακριτικό τίτλο «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» (“THE NET”) αποτελεί μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ως ιδρυτικός φορέας το Ι.Σ.Α.Σ..

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» ιδρύθηκε με στόχο τη συνεργασία φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε Άτομα με Αναπηρία και η δράση του αποσκοπεί στην προαγωγή των δικαιωμάτων, στην πρόληψη, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην αγορά εργασίας Ατόμων με Αναπηρία. Επιμέρους στόχοι αποτελούν η δημιουργία πλαισίου διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων περί βέλτιστων επιστημονικών προσεγγίσεων, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προώθηση καίριων ζητημάτων προβληματισμού των ΑμεΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. δημιουργία νέων δομών διαβίωσης)

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» βρίσκεται σε λειτουργική σύνδεση με το European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), με σκοπό το συντονισμό των εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων και των πολιτικών αποκατάστασης των ΑμεΑ.


Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πώς να μιλάμε σε μικρά παιδιά για τη διαφορετικότητα παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες αναρτημένο στο ΑμεΑ Care.gr


Στο site prosvasimo ανέβηκε νέο ενδιαφέρον υλικό για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας.

Ο οδηγός συνοδεύεται από 5 υπέροχες ιστορίες/ παραμύθια που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα διαφορετικότητας, αυτισμού, θυματοποίησης και παιδικού καρκίνου, ενώ υπάρχει και μια πολύ ωραία ιστορία σε μορφή κόμικ για την Έλεν Κέλερ.

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.

 

“Επιστρέφοντας σε μια νέα σχολική καθημερινότητα” με νέα επεισόδια από τους μικρούς μας ήρωες, Ιολίνα και Κορονάκο. Μια ιστορία που έχει δημιουργήσει και επιμεληθεί μια ομάδα θεραπευτών από το Τμήμα Θεραπείας Παιδιών κι Εφήβων του ΙΕΘΣ. 

https://ibrt.gr/edu/IK?fbclid=IwAR3SAIVFbqGoW-72m21-HZ9q6ZBtSlEB_auOvPyS2AtyehSmYUDVV5FchRQ

 

Μια δραστηριότητα που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

https://www.atfa.gr/programmata/stivos-gia-paidia-me-aytismo-depy-i-kinitikes-dyskolies/?fbclid=IwAR3uSeBrCnv6TK4KbFBRhrghiJw0hbiYSG23ypto1nbphx-fwF98de7LG3I

 

Σας ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά με Υγεία και Ασφάλεια!!!

 

Μια ακόμα εκπαιδευτική δράση του Ιδρύματος Ωνάση που αξίζει να παρακολουθήσετε!

https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-special-education/world-autism-midst-pandemic/webinar-coronavirus-and-autism-spectrum-disorder?fbclid=IwAR0s2VPxPFo2wYp-QtNABTuSKL-fNptep_GiwO24YXnJ1Xo_HWCoA5dgL5k

 

Σεμινάριο Εποπτεία-Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Έναρξη 7 Ιουλίου 2020

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ

 

Χρήσιμο υλικό για τα παιδιά μας από το parenting for lifelong health!

excessive_screen_use_covid_19

 

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνεργασία του ΙΣΑΣ με το Ίδρυμα Ωνάσση! 

“ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ”.  

 

Παιδικό βιβλίο για την πανδημία του COVID-19: “Η ηρωίδα μου είσαι Εσύ” από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ.

(Δείτε το βιβλίο στα Ελληνικά εδώ ή σε άλλες γλώσσες εδώ)

 

Προτάσεις για οικογένειες παιδιών και εφήβων με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες για την υποστήριξή τους στο σπίτι από το site του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (πατήστε εδώ)

 

Πολύ χρήσιμο υλικό από το Τμήμα Θεραπείας Παιδιών κι Εφήβων του ΙΕΘΣ:

Η ιστορία δύο μικρών ηρώων, της Ιολίνας και του Κορονάκου, που βρίσκουν λύσεις σε θέματα που προκύπτουν (σε επεισόδια).

Μπορείτε να τα βρείτε στο σύνδεσμο: https://ibrt.gr/edu/IK 

 

Χρήσιμο εικονογραφημένο υλικό (κοινωνικές ιστορίες και οπτικά βοηθήματα) από το site του International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities (IASSID), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την επεξήγηση της πανδημίας του Κορονοϊού.

 

Παιδικό Εγχειρίδιο για τον Κορωνοϊό – Κοινωνική Προσφορά ΣΕΨ (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων)

Corona GREEK version

 

 

Οδηγός: Πώς να ζεις με την ανησυχία και το άγχος εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας (πηγή: www.phychologytools.com)

guide_to_living_with_worry_and_anxiety_amidst_global_uncertainty_gr

 

Ένας παράξενος οδηγός για γενναία παιδιά!

ITA-GR-GUIDA-GALATTICA-AL-CORONA-VIRUS

 

Ένας πολύ ενδιαφέρον οδηγός για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον SARS-CoV-19

 

Συνημμένο χωρίς τίτλο 00025

Οδηγός προστασίας από τον ιό για παιδιά!

Koronoios KI Book

 

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορονοϊό!

Μέσα από:
 • μια ιστορία για τον ιό με την κορώνα
64c685_63d286ef487b437fb4aaa3c6ea2c01c4

 

 

Χρήσιμες οδηγίες από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία

Μένουμε σπίτι

 

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.

 

Με πολύ μεγάλη χαρά σας επισυνάπτουμε 3 αρχεία – Α’ ανακοίνωση, Αφίσα, και Δελτίο Εγγραφής – σχετικά με το Συμπόσιο  που οργανώνουμε! Έχουμε ήδη βάλει πολλή δουλειά, αλλά πιστεύουμε ότι το Συμπόσιο θα κάνει τη διαφορά στην Ειδική Αγωγή!

Α' ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΑΦΙΣΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 

Παραθέτουμε επίσης, το site του Συμποσίου και το βίντεο στο κανάλι του Εργαστηρίου στο youtube:

 

Η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ. καθ. Αγγελική Γενά είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 1ο  Διεθνές συνέδριο που οργανώνεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με θέμα τα Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού  Φάσματος, στις 14-16 Φεβρουαρίου. Το θέμα της ομιλίας και του Εργαστηρίου της είναι η Ένταξη παιδιών με ΔΑΦ υπό το πρίσμα της Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς.

Συνάντηση Γονέων 7 Δεκεμβρίου 2019, 4ο Δημ. Σχολείο Παλ. Φαλήρου

Με πρωτοβουλία της προέδρου κ. Αγγελικής Γενά, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, Συνάντηση Γονέων στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου,

Τόσο οι επιστημονικές εισηγήσεις των συνεργατών του ΙΣΑΣ, όσο και οι πολύ συγκινητικές εισηγήσεις των γονέων, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα ζεστό κλίμα ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ όσων συμμετείχαν!

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη το νέο έτος!

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΑΒΑ 1ΣΕΛΙΔΟ

 

Η Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ. καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 46ο Συνέδριο της International Association for Behavior Analysis που θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ τον Μάιο του 2020.

 

Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Στην Καρδιά του Αυτισμού», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει η Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ., καθηγήτρια, κ. Αγγελική Γενά.

Η Πρόεδρος με τις κυρίες Δρ. Κατίγκω Γιαννούλη-Χατζηπατέρα και Χριστίνα Παναγιωτάκου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τη δεύτερη μέρα ευαισθητοποίησης του προσωπικού του ΩΚΚ.

 

Οι Συνεργασίες του Ι.Σ.Α.Σ. με το Ίδρυμα Ωνάση

 

Οι συνεργασίες του Ινστιτούτου με το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζονται και διευρύνονται! Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.Σ. καθηγήτρια κ. Αγγελική Γενά είναι Επιστημονική Υπεύθυνος και των τριών φετινών δράσεων.

 

Οι τρεις δράσεις που έχουν ξεκινήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είναι οι ακόλουθες:

 

ΗΜΕΡΙΔΑ “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ”

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Παν/μιο για τη Θεραπευτική Σχέση, την οποία οργάνωσαν οι καθηγητές κ. Κουρκούτας και κ. Γενά εκ μέρους του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας ήταν πολύ συγκινητική, αφού ήταν αφιερωμένη στην ομ. Καθηγήτρια κ. Καλαντζή-Αζίζι για το πολύτιμο έργο της στην Κλινική Ψυχολογία στην Πατρίδα μας και διεθνώς!

 

Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη – ξεπέρασε τους 400 συμμετέχοντες – μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι καθηγητές, ομότιμοι καθηγητές και κλινικοί ψυχολόγοι.

 

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την Ημερίδα:

 

Το  Ι..Σ.Α.Σ. συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ωνάση στο εκπαιδευτικό εργαστήριο:

«Boarding Pass στον Αυτισμό-Εργαστήριο»

Εργαστήριο για επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς που εργάζονται με παιδιά και εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

– Ενημέρωση για τον σκοπό και τη μεθοδολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Boarding Pass στον Αυτισμό».

– Εξοικείωση με τα εγχειρίδια που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν από την επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Boarding Pass στον Αυτισμό».

– Εκπαίδευση στην εξατομικευμένη χρήση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου κοινωνικών ιστοριών.

– Εποπτεία/καθοδήγηση σε μελέτες περίπτωσης των συμμετεχόντων.

– Επίσκεψη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρακολούθηση της διαδικασίας προσομοίωσης αεροπορικού ταξιδιού.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση.

 

Το  Ι..Σ.Α.Σ. συμμετέχει στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση:

«Στην Καρδιά του Αυτισμού»

Πρόβα ιατρικής επίσκεψης αποτελεί η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που απευθύνεται σε εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και αποσκοπεί στην εξοικείωση τους με τον χώρο του νοσοκομείου, τη διαδικασία των εξετάσεων και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ”

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της Ημερίδας “Θεραπευτική Σχέση και Παρέμβαση σε παιδιά και Εφήβους” που οργανώνει η κ. Γενά και ο κ. Κουρκούτας ως μέλη του κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ελψε).

FYLLADIO_HMERIDA_ELPSE

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Ι.Σ.Α.Σ. την κυρία N. Seda OZTURK Business Developer and Projects’ Director του Tohum Autism Turkey Early Diagnosis and Education Foundation που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. 

 

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.Σ., κ. Αγγελική Γενά, μαζί με την κ. Κατερίνα Παπανικολάου, θα προεδρεύσουν στην Ημερίδα “Οικογένεια και παιδί με αυτισμό. Συναισθηματικές δυσκολίες και ψυχική ανθεκτικότητα”

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΑΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

H πρόεδρος του ΙΣΑΣ καθ. κ. Αγγελική Γενά και το μέλος του Δ.Σ. Δρ. Πέτρος Γαλάνης διεξήγαγαν σεμινάριο, κατόπιν πρόσκλησης, στην Ακαδημία Binyamin Birman (BBA) – Θεραπευτικό Κέντρο για Παιδιά με Αυτισμό – στην Κωνσταντινούπολη, που πραγματοποιήθηκε από 30/9 – 2/10  του 2019, με τις ακόλουθες θεματικές:

«Inclusive Education: Epistemology and Practice» (Α. Γενά) &

«The School Inclusion of Children with ASD: Effective Educational Practices» (Π. Γαλάνης)

 

 

 

 

 

 

 

Επιλογή του συμποσίου συνεργατών του Ι.Σ.Α.Σ., που πραγματοποιήθηκε στο «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά & Εφήβους», για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό  “Hellenic Journal of Cognitive Behavioral Research and Therapy»

 

Το Συμπόσιο «Θεραπευτικές συμπεριφορικές αναλυτικές παρεμβάσεις στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» που συντόνισαν οι: πρόεδρος του ΙΣΑΣ, Αγγελική Γενά και ο συνεργάτης του ΙΣΑΣ, Πέτρος Γαλάνης, στο «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά & Εφήβους», στις 30-31 Μαρτίου 2019, διακρίθηκε για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων και ως εκ τούτου επιλέχτηκε για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό, με κριτές “Hellenic Journal of Cognitive Behavioral Research and Therapy».
Οι συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ συμμετείχαν στο συνέδριο με τις ακόλουθες εισηγήσεις:  
Συμπόσιο
Α. Γενά & Π. Γαλάνης, «Θεραπευτικές Συμπεριφορικές Αναλυτικές Παρεμβάσεις στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»
Εισηγήσεις
Τριανταφυλλιά Μποζίνη, Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, Εριφύλλη Τσιρέμπολου & Αγγελική Γενά, Επιτελικές Λειτουργίες Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ): Μια πιλοτική διερεύνηση εννοιολογικών παραμέτρων και θεραπευτικής παρέμβασης
Ιωάννα Μπατιστάκη, Εριφύλλη Τσιρέμπολου & Αγγελική Γενά, Διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδί με ΔΑΦ, με σκοπό την ένταξη σε ομάδα συνομηλίκων
Γεωργία Ζιώγκα, Πέτρος Γαλάνης, Εριφύλλη Τσιρέμπολου & Αγγελική Γενά, Εκπαίδευση ενός παιδιού σχολικής ηλικίας με ΔΑΦ στην αυτοδιαχείριση με στόχο τη βελτίωση καίριων δεξιοτήτων για τη σχολική του ένταξη
Βίκυ Ρουμπέλα, Πέτρος Γαλάνης, Δέσποινα Ροδοπούλου & Αγγελική Γενά, Προάγοντας την αυτονομία ενός παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος μέσω προγραμμάτων αυτο-απασχόλησης κατ’ οίκον
Σοφία-Εύα Κόλλια, Εριφύλλη Τσιρέμπολου & Αγγελική Γενά, Ενισχύοντας την οικογένεια ως σύστημα: Ένα  θεραπευτικό  ψυχο-εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  παρέμβασης  για  γονείς  παιδιών  με  ΔΑΦ
Επιπλέον, παρουσιάστηκε από συνεργάτες του ΙΣΑΣ το ακόλουθο Εργαστήριο: 
Αικατερίνη Δροσινού, Μάρα Μπαρδουνιώτη & Αγγελική Γενά. «Η Θεραπευτική Προσέγγιση της ΔΕΠΥ Βασισμένη στη Γνωσιακή Συμπεροφοριστική Θεραπεία και τη Συστημική Ανάλυση της Συμπεριφοράς»
 

19th European Conference on Developmental Psychology

29 August – 1 September 2019

Divani Caravel Hotel, Athens, Greece

 

Οι συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ συμμετείχαν στο 19ο Συνέδριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας που διεξήχθει στις 29 Αυγούστου – 1η Σεπτέμβρη στην Αθήνα με τις ακόλουθες εισηγήσεις:

 • Gena A. , Hadjipateras Giannoulis K., Panagiotakou C., Drosinou K. BOARDING PASS TO AUTISM: AN INNOVATIVE INTERVENTION FOR DESENSITIZING CHILDREN WITH ASD TO AIR TRAVEL
 • Galanis P., Lioudaki N., Roumpela V., Rodopoulou D., Gena A. USING ACTIVITY SCHEDULES TO PROMOTE INDEPENDENCE IN A CHILD WITH ASD IN CLINICAL AND NATURALISTIC SETTINGS
 • Galanopoulou M., Gena A., Tsirempolou E. EFFECTIVENESS OF A BEHAVIOR-ANALYTIC INTERVENTION IN IMPROVING THE WORKING MEMORY OF CHILDREN WITH ASD

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΑΒΑ 1ΣΕΛΙΔΟ

anakinosi2

Συμμετοχή με προσκεκλημένες ομιλίες της προέδρου κ. Αγγελικής Γενά και της επόπτριας κ. Κατερίνας Δροσινού στο 2Ο Διεθνές Συμπόσιο: Διάγνωση και Εκπαίδευση στον Αυτισμό με τίτλο,

 «Συμμετοχή στην Κοινωνική Ζωή»

Ιούνιος 24-25, 2019, Κωνσταντινούπολη

Το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (Ι.Σ.Α.Σ.) συμμετείχε με προσκεκλημένες ομιλίες στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο: Διάγνωση και Εκπαίδευση στον Αυτισμό, με τίτλο «Συμμετοχή στην Κοινωνική Ζωή» που  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Biruni της Κωνσταντινούπολης, στις 24-25 Ιουνίου με θέμα: ΄΄Participation in Social Life” (Συμμετοχή στην Κοινωνική Ζωή).
 
Τίτλοι Εισηγήσεων:
Αngeliki Gena  “From Behavior Analysis to Systemic Behavior Analysis: A Dynamic Paradigm for the Treatment of Children with Autism Spectrum Disorder”
Aikaterini Drosinou “Parent Training for Young Children with Autism Spectrum Disorder: Α Systemic, Naturalistic Behavior-Analytic Model in the context of the Developmental Approach”

 

Νέος Κύκλος Σεμιναρίου-Εποπτείας Ένταξης για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Έναρξη: Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.

 

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη Τρίτη 18 Ιουνίου 2019.

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.

 

Συμμετοχή του Ι.Σ.Α.Σ. στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία  

Αλεξανδρούπολη 15-19 Μαΐου 

Οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (Ι.Σ.Α.Σ.) συμμετείχαν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 με 19 Μαΐου 2019.

Το Ι.Σ.Α.Σ συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο με την πρόεδρό μας Α. Γενά ως συζητήτρια στο Συμπόσιο, με τίτλο:

“Χαρακτηριστικά του ευρέως αυτιστικού φάσματος και συνοδός ψυχοπαθολογία”

Με την Παρουσίαση, με τίτλο:

Α. Γενά, Α. Δροσινού, «Εκπαίδευση γονέων παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Μια Συστημική, Νατουραλιστική Συμπεριφορική-Αναλυτική παρέμβαση στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Προσέγγισης»

 

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤ1 «ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ»

Η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.Σ. Αγγελική Γενά και η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση Χριστίνα Παναγιωτάκου ήταν καλεσμένες στην Εκπομπή «ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ» με τη Φωτεινή Γεωργίου για να παρουσιάσουν το καινοτόμο πρόγραμμα «BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ».
Η Εκπομπή θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11:45 στον ΑΝΤ1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχή του Ι.Σ.Α.Σ. στο

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά & Εφήβους από το ΙΕΘΣ

30-31 Μαρτίου 2019

Οι συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ συμμετείχαν στο συνέδριο με εισηγήσεις και ένα εργαστήριο.
Συμπόσιο
Α. Γενά, Π. Γαλάνης. «Θεραπευτικές συμπεριφορικές αναλυτικές παρεμβάσεις στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»
Εργαστήριο 
Κ. Δροσινού, Μ. Μπαρδουνιώτη & Α. Γενά. «Η Θεραπευτική Προσέγγιση της ΔΕΠΥ Βασισμένη στη Γνωσιακή Συμπεροφοριστική Θεραπεία και τη Συστημική Ανάλυση της Συμπεριφοράς»
 
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:
 

 

Το 1ο Κέντρο Εκπαίδευσης & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Δ’ Αθήνας υλοποιεί σεμινάρια ευαισθητοποίησης γονέων με στόχο τη στήριξη της οικογένειας, σε συνεργασία με το 4ο ΠΕΚΕΣ.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.Σ. κα Αγγελική Γενά εισηγείται τη Θεματική Ενότητα με θέμα “Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος” στις 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00-21:00 στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου (Αργοστολίου 65).

Έρχεται η πρώτη Barbie με κινητικές αναπηρίες

 

Νέος κύκλος Εκπαίδευσης στο Τετράμηνο Πρόγραμμα στην “Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ)”. 

Έναρξη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019.

Για πληροφορίες/εγγραφές καλείτε στη γραμματεία του Ι.Σ.Α.Σ. στο 210-93.70.810 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα Αίτηση για Εποπτεία/Εκπαίδευση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΑΒΑ 1ΣΕΛΙΔΟ

Συμμετοχή του Ι.Σ.Α.Σ. στο 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο: “Diversity & Belonging: Celebrating Difference” υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας IASSIDD, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, Ν. Λάρισας.

17-20 Ιουλίου 2018

Πολλοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (Ι.Σ.Α.Σ.) συμμετείχαν στο 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού IASSIDD που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, στις 17-20 Ιουλίου με θέμα: ΄΄Diversity & Belonging: Celebrating Difference΄΄Διαφορετικότητα και αίσθηση του ανήκειν»).

Το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού IASSIDD, για  Νοητικές και Αναπτυξιακές Διαταραχές, διεξήχθη υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, Ν. Λάρισας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συνεργάτες του Ι.Σ.Α.Σ συμμετείχαν ενεργά στο συνέδριο με αναρτημένες εργασίες και εισηγήσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στις αναφορές που ακολουθούν:

Bardounioti, M., Bertou, K., Rodopoulou, D., Tsirempolou, E. & Gena, A. (2018, July).      Diversified language program leading to communicative fluency and social inclusion. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Batistaki, I., Tsirempolou, E. & Gena, A. (July, 2018). Teaching social skills to a child with ASD as a means of belonging to group of peers. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Drosinou, A., Angelopoulou, A. & Gena, A. (July, 2018). Parent Training for Young Children with Autism Spectrum Disorder: A Systemic, Naturalistic Behavior-Analytic Model. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Gena, A., Giannoulis, K., Panagiotakou, C., Drosinou, A., Kentikeleni, A., Porfyris, I. & Papamichail, G. (July, 2018). I’m flying too! 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Kollia, S.E., Gena, A. & Tsirempolou, E. (July, 2018). A Long-Term Group Psychoeducation Therapeutic Program for Parents of Children with ASD: Benefits to the Family as a System. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Lioudaki, N., Roumpela, V., Ziogka, G., Galanis, P. & Gena, A. (July, 2018). Using activity schedules to promote independence in a child with ASD. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Ratsi, M., Tsirempolou, E. & Gena, A. (July, 2018). Establishing a therapeutic relationship as a means of maximizing the effectiveness of ABA treatment for children with ASD. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Staveri, M., Gkogkos, G. & Gena, A. (July, 2018). Sexual Education of an Adolescent with Autism Spectrum Disorder and Intellectual Disability. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Stefanaki, A. & Gena, A. (2018, July). Autism, Attachment and Parenting: Means of Establishing Belongings to the Family. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Theodoropoulou, A., Tsirempolou, E., Bozini, F. & Gena, A. (July, 2018). Bridging differences in Executive Function (EF) of Children with ASD. 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Symposium Title:

Challenges and Strides in Special Education in Greece. Chair: Angeliki Gena

Gena, A. (2018, July). From behavior analysis to systemic behavior analysis: a synthesis of paradigms toward achieving optimal outcomes for people with autism spectrum disorder (ASD). Paper presented at the meeting of the 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Asteri, T. (2018, July). Individual educational programming (IEP) for ASD school-age children: challenges and benefits. Paper presented at the meeting of the 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Galanis, P. & Gena, A. (2018, July). Using self management to promote the inclusion of preschoolers with autism spectrum disorder. Paper presented at the meeting of the 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Tsirempolou, E. & Gena, A. (2018, July). Teaching theory of mind skills and emotion expression in children with ASD. Paper presented at the meeting of the 5th IASSID Europe Congress, Athens.

Το Ι.Σ.Α.Σ. ήταν ένας από τους φορείς υποδοχής επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο που μετείχαν στο συνέδριο. Η επίσκεψη στο Ι.Σ.Α.Σ. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 με επισκέπτες από τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παρεμβάσεις σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

 

BOARDING PASS ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ωνάση που στοχεύει στο να εξοικειωθούν παιδιά με αυτισμό, στη διαδικασία ενός αεροπορικού ταξιδιού

Έχοντας ως στόχο το να μπορέσουν και παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) να «ανοίξουν» τα φτερά τους, το Ίδρυμα Ωνάση δημιούργησε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Boarding Pass στον Aυτισμό», το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: α. προσομοίωση διαδικασίας αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με αυτισμό, β. δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εγχειρίδιου με κοινωνικές ιστορίες για θεραπευτές και γονείς παιδιών με ΔΑΦ, γ. εκπαίδευση μέρους του προσωπικού, που εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και της AEGEAN, καθώς και δ. δημιουργία ενός ενημερωτικού εντύπου για όλους τους ταξιδιώτες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει την υποστήριξη της AEGEAN.

Νέα