shadow

Ψυχολόγοι και Ψυχοπαιδαγωγοί

Ψυχολόγοι και Ψυχοπαιδαγωγοί

Ψυχολόγοι και Ψυχοπαιδαγωγοί είναι οι περισσότεροι θεραπευτές των παιδιών στο Ι.Σ.Α.Σ. Πρόκειται για ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν στη διεπιστημονική ομάδα των παιδιών και συμβάλουν στη διάγνωση, στο σχεδιασμό και σύνταξη του ατομικού προγράμματος του κάθε παιδιού και στην συμβουλευτική της οικογένειας.

Στις αρμοδιότητες των ψυχολόγων εμπίπτει η αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του αναπτυξιακού επιπέδου των παιδιών, των ικανοτήτων τους και των αδυναμιών τους. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής συντάσσεται μια έκθεση, στην οποία βασίζεται ο σχεδιασμός του εξατομικευμένου προγράμματος των παιδιών.

Επιπρόσθετα, οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν θεραπευτικό ρόλο υλοποιώντας τα εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα. Οι θεραπευτές του κάθε παιδιού, μαζί με τους άλλους ειδικούς, συμμετέχουν στο σχεδιασμό των εξατομικευμένων προγραμμάτων, στον καθορισμό των στόχων και των διδακτικών μεθόδων, καθώς και στην υλοποίηση των θεραπευτικών στόχων.

Στις αρμοδιότητες των ψυχολόγων εμπίπτει επίσης η στήριξη της οικογένειας και η εκπαίδευση των γονέων. Παρέχουν πληροφορίες στους γονείς για τον αυτισμό, τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς, τον έλεγχο εκρήξεων θυμού και στερεοτυπίων, αλλά και την ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού.